F O G E L S T A D
fem kvinnor, fem viljor, en tanke



En teater & musikföreställning om tiden, skolan och kvinnorna som drev den,
med stöd av Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SR.

Fogelstad - Sveriges första kvinnliga medborgarskola startade 1925. Kvinnlig rösträtt hade införts bara fyra år tidigare och det var mellan två världskrig. Mycket av det vi idag tar för givet har vi faktiskt dem att tacka för. Skolan är knappt nämnd i historieböckerna. Det är dags att ändra på det nu.

Skolan bildades av fem sinsemellan helt olika kvinnor, alla pionjärer inom sina områden. Ni får stifta bekantskap med den excentriska godsfröken. Gynekologen som brann för de prostituerade och fattiga. Riksdagskvinnan som till en början skrattades ut av männen i riksdagen. Rektorn som utvecklade en helt egen undervisningsform. Den banbrytande författarinnan. Den utskällda konstnärinnan… En del idag välkända namn, men många ofattbart nog bortglömda. 

Många av skolans idéer är än idag kontroversiella. Ingen bänkundervisning eller läxor. Däremot samtal, rollspel och kreativt skapande där ”livsberättelsen” stod i centrum. Skolan hade en speciell stol där alla fick berätta något ur sitt liv, stort som smått. Det var viktigt att den som hade ordet fick tala till punkt utan att bli avbruten. Varje människas unika röst skulle tränas. Därför stod också obligatorisk körsång på schemat. Skolan hade förutom sina egna kompetenta lärare ständigt nya gästföreläsare, både män och kvinnor - såväl svenska som internationella. Aleksandra Kollontaj - världens första kvinnliga diplomat ifrån forna Sovjetunionen - var en av dem.

Viktigt var att kvinnor ur alla samhällsklasser skulle ha möjlighet att delta. Därför delade skolan ut stipendier till de mindre bemedlade. Kurserna var oftast tre veckor långa - den tidsrymd det ansågs möjligt för en kvinna att vara borta från make och barn. För många av eleverna var tiden på Fogelstad deras första och enda ”ledighet” från hemmet. Något som verkar haft betydelse. Då riksdagen kommit upp i arton kvinnliga ledarmöter hade hälften av dem gått på Fogelstad! Detta var helt i linje med grundarnas vilja – idén var ju att väcka självförtroende och politiskt intresse, att ge kvinnor kunskap och redskap för att kunna handla, tänka och påverka självständigt.

Här de fem kvinnorna i ledningen som alla levde ett spännande och annorlunda liv utifrån dåtidens norm.
Elisabeth Tamm – Adelsdamen och jordbrukaren som var initiativtagare och på vars gods skolan låg - och dessutom hade pengarna att finansiera skolan med.
Honorine Hermelin - rektor, omtalat karismatisk, som snappade upp och utvecklade de nya pedagogiska idéerna från Amerika och Tyskland.
Ada Nilsson - gynekolog med praktik i Gamla stan i Stockholm, med patienter från prostituerade till inflytelserika människor inom både politik och nöjesvärlden.
Kerstin Hesselgren - en av de första kvinnorna i riksdagen och aktiv i NF (nationernas förbund). Jobbade hårt med fredsarbete.
Elin Wägner - journalist och författare, en av grundarna till Rädda Barnen och den andra kvinnan i Svenska Akademien. Hon arbetade också intensivt med miljö- och fredsfrågorna.

Anna-Lena Hemström berättar med värme, humor och autentiska bilder i fonden om de spännande människorna och tiden på Fogelstad. Mellan varven sjunger hon, allt från ballad och samba till rivig tango.

Föreställningens längd: 55 minuter
Manus: Lotta Grut & Anna-Lena Hemström
Regi: Görel Crona
Musik: Bengt Holmqvist
Sångtexter: Maria Hörnelius, Jacques Werup m.fl.


Teamet bakom föreställningen
TEAMET NAMNLÖST WEBFoto: Karin Alfredsson
Lotta Grut - manus, med en fil.mag. i Litteratur & Drama är hon adjunkt i teater och drama och undervisar i kurser där drama och scenisk gestaltning ingår, bl.a. på “StDH” och"Teater i Skolan". Hon har också intresserat sig för och arbetat inom skolan, med teater som verktyg i övrig ämnesundervisning.

Anna-Lena Hemström - skådespelerska och manus, sågs 2016 spela i Dramatens uppmärksammade “Beckomberga” och på Stockholms stadsteater i “Ronja Rövardotter”. Ni kanske också har sett henne som mamma Maja i TV-serien “Pip-Larsson - Kastrullresan”, korkad blondin i “Drömkåken” eller som den farliga Sofie i “En ängels tålamod”.

Bengt Holmqvist - kompositör och musiker
, med många års erfarenhet; som studiomusiker på Malmö-TV, i samarbete med bl.a. Jacques Werup och Björn Afzelius, som kapellmästare och kompositör/arrangör på olika teatrar. Improvisationspedagog och i många år lärare och linjeledare på jazzmusikerlinjen, Skurups folkhögskola.

Görel Crona - regi
, efter fem år på Dramaten bestämde hon sig för att bli sin egen. Sedan dess har hon med framgång kunnat växla mellan drama och komedi, TV och film, musicerande och manusskrivande, skådespeleri och regi.

Uttalanden från arrangörer och publik:
”Oj vilken härlig föreställning det var!!! Rekommenderas varmt.”
Elisabeth Bredberg på Facebook efter Fogelstad i Uppsala 18/11 2019

”Anna-Lena Hemström är grym!! 💕💕
Tobias Persson på Facebook efter Fogelstad i Uppsala 18/11 2019


"Vi har fått fantastisk respons från publiken som var och såg Fogelstad igår. Både direkt efter föreställningen och nu under dagen. ‘En sällan skådad kombination av stort skådespeleri och historielektion’. En man ur publiken utnämnde den till och med till en av de bästa föreställningar han någonsin sett!"

Mail från Lasse Helgesson - Botkyrka Riksteaterförening

"Tack för en alldeles fantastisk föreställning. Detta var utan tvekan en av de bästa teaterupplevelserna i mitt ganska långa och innehållsrika liv. Periodvis har jag hängt på teatrar i både Sverige och England, så jag har sett och hört en hel del.
Ditt sätt att ta dig an uppgiften är så otroligt kreativt och fyndigt. OCH så skickligt framfört. Imponerande! Jag njöt varenda sekund! Tack!"

Mail från Lena Lannerheim - Fd lektor i sociologi, nu skogsbrukare i Mellanskåne

”Ett stycke kvinnohistoria som berättades på ett djärvt och annorlunda sätt; lärorikt, fartfyllt och underhållande!! Det var en enormt nöjd publik som lämnade lokalen efter föreställningen.”
Maria Melchert - bibliotekarie, Djurö bibliotek

”En fantastisk presentation av Fogelstadsgruppen. Jag är väldigt positiv till föreställningen och det sätt den framfördes på. Ett mycket intressant och viktigt budskap. Jag rekommenderar den å det varmaste.”
Bo Schylander - direktor för Sociala Missionen i Stockholm.

”Alla som jag talat med tyckte föreställningen var fantastiskt bra och att Anna-Lena var otroligt duktig. Det var informativt men ändå lättsamt och jag är väldigt förtjust i sången och musiken.”
Lars Häggström - föreståndare, Djursholms och Stocksunds bibliotek

”Jag är så glad att jag fick möjlighet att se din föreställning. En omtumlande känsla infinner sig. Du levererade med fantastisk energi, värme och humor. Tack för det du gör!”
Mail från Therese Ingeslöf - premiärgäst

Jag är nockad av kunskap, driv, framtid och jävlaranamma. Så bra din föreställning var. Den bär jag med mig. Berikande och smittsam. Tack
Mail från Ulf Truffe, Borås

Foto: Karin Alfredsson / Affisch: Mulle Holmqvist

70Foto: Ida Åkesson